Nem a magyar "hobbitokról" mintázták Tolkien főhőseit
2017. április 18. írta: Bartha.Tibor

Nem a magyar "hobbitokról" mintázták Tolkien főhőseit

barlanglakas170418a.jpgNem voltak olyan kicsik, mint megye lakói, ám olyan vidáman sem éltek, mint anno Frodóék. Ellenben viszont nagyon sokan voltak még a XIX. században is

Mielőtt bármibe is belefognánk, tudod, Budapesten hány barlanglakás található?

A barlanglakásokat vagy sziklalakásokat emberi lakótérként alakították ki, hegy- vagy domboldalba vájva, ha kellett, kétkezi munkával átalakítva természetes barlangokat.

Az első időkben még a pásztornépek lakták leginkább, majd rájöttek arra, hogy ezek a menedékek sokkal többet is adhatnak. Különböző funkciójú építményeket alakítottak hát ki, amelyek között éppúgy megtalálhatóak voltak a szakrális rendeltetésű barlang- vagy sziklatemplomok, és a föld alatti temetkezési helyek, mint a tárolásra használt lyukpincék és a lakásként funkcionáló barlanglakások.barlanglakas170418c.jpgA Kárpát-medencében a XIII században jelentek meg a legelső barlanglakások. Legtöbbjük a Budai-hegységben és a Gerecsén, a Bükkben,Bükkalján illetve a Kelet-Dunántúlon és a Mátravidéken volt megtalálható. Akkoriban inkább még a bányászok hajléka volt, későbbi egész települések lakossága élt falba vájt lakásokban, Ahogy telt az idő ezeket is azonban fokozatosan komfortosabbra cserélték az emberek, így a barlangházak kifejezetten a szegény sorú népesség szükséglakásai lettek.

A XIX. században már nem csak vidéken, hanem a nagyobb városok mellett - mint például Budafokon - is megjelentek a barlanglakások, amelyeknek elterjedését bár tiltották a hatóságok, mondván egészségtelen, rosszul szellőző és nyirkos, s a hóolvadáskor gyakran a víz alá is kerül, a nyomorban élő gyári munkások ezzel együtt is beköltöztek. Ezt a "kényszer divatot" pedig tovább növelte a XIX. század végi filoxéra járvány, amikor is a lyukpincéket is lakhatásra alkalmassá tették.barlanglakas170418b.JPG

S, hogy válaszoljunk a kezdetben feltett kérdésünkre, a múlt század végén még közel 231 ilyen lakást tartottak nyilván csak Budafokon, amit akár mi magunk is megtehetünk,  hiszen ez ma már múzeumnak számít, és látogatható. A budapestin kívül Cserépváralján van még egy érdekes és jelentős barlanglakás-múzeum, ahol szintén betekintést nyerhetünk abba, hogy is éltek azok, aki a természethez közel, de szegényen tengették napjaikat.

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket!

Ha tetszett, lájkolj minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

http://magyarmuzeumok.blog.hu/api/trackback/id/tr7212416877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

kranfater 2017.04.20. 19:52:17

Tibolddaróc Borsod megye, 7 szinten barlanglakások, ma már pincék, de a budafoki meg a cserépváraljai pincelakásoknál is több van az biztos.

saetta26 2017.04.21. 13:58:58

Nem olyan hosszú ez a cikk, hogy a cikkíró ne tudná alaposan elolvasni újra, hogy kijavítsa a saját, vagy az autospell által bennhagyott értelmetlen szavakat / szókapcsolatokat...